Tillämpning av matavfall
Det är viktigt att alla vet vad som ska läggas i matavfallspåsen. Det är mat
som blivit över och inte kan sparas när man lagat eller ätit mat.
Glöm inte att plasten runt gurkan och andra förpackningar ska tas bort.
Här är exempel på det som ska sorteras och läggas i brun papperspåse och sedan i brun tunna:
Det här är inte matavfall:
Plast, kattsand, jord, blöjor, aska, stearin, snus, cigaretter, tuggummi, tops, rakhyvel, påsar, trasiga skor och kläder, alla förpackningar exempel är mjölkförpackningar, smörförpackningar är inte matavfall. Dessa kallas hushållsopor och ska slängas i den gröna soptunnan.
Mindre fukt
Det är bra om NI låter blött avfall som potatisskal rinna av i vasken eller att de skalar direkt i ett durkslag. De kan också lägga lite hushållspapper eller tidningspapper i botten på påsen – eller runt det blöta avfallet - för att undvika att påsen blir för fuktig och går sönder. Det är mycket viktigt att Ni alltid använder påshållaren (den gröna) eftersom den hjälper till att torka matavfallet. Det blir då luft under påsen som hjälper till att torka innehållet.
Mindre lukt
Fyll inte den bruna påsen med för mycket matavfall. Den ska kunna vikas 3-5 gånger, se bild i högra hörnet. Därefter slänger Ni den i den bruna tunnan. Man får ej använda tejp, snöre eller stoppa matavfallspåsen i en plastpåse.
BARA DEN BRUNA PÅSEN I DEN BRUNA SOPTUNNAN.
Mat som luktar mycket, som till exempel fisk och räkskal, kan de gärna slå in i lite tidningspapper innan de lägger det i papperspåsen.